De lerende organisatie (B2B monitor)

De nationale B2B monitor over het leren in organisaties 2017 is in Q3 afgerond. Honderden opleidingsverantwoordelijken geven aan wat, waarom en hoe er geleerd wordt in hun organisatie. Focus van dit onderzoek ligt op incompany leren, e-learning en intern leren. Wij rapporteren onze relaties over hun marktmogelijkheden en positie.

NIDAP voert dit onderzoek meer dan 25 jaar uit. De vragen en thema’s zijn uiteraard niet meer dezelfde als toen. Nu ligt de nadruk o.a. op hoe er geleerd wordt, welke (digitale) leervormen, wat intern en wat extern (incompany, e-learning) en waar de accenten liggen in opleidingsbehoefte en besluitvorming.

De complete opleidingsmarkt in kaart

Met dit unieke onderzoek en de voorgaande edities hiervan, overzien wij het veld van opleiders en opdrachtgevers in alle soorten en specialismen op een meerjarig niveau. De resultaten kunnen worden gecombineerd met onze andere monitor, namelijk de  jaarlijkse B2C monitor waarin jaar op jaar meer dan 3000 professionals met een opleiding of training behoefte worden onderzocht.

Wij beschikken over meerjarige data over de bekendheid, positie en markt van haast alle professionele learning dienstverleners, opleiders en instituten. Hierdoor kunnen ook betrouwbare uitspraken worden gedaan over heel specifieke opleidingsdoelgroepen.

NIDAP heeft als strategisch opleidingsmarktonderzoek en adviesbureau de beste marktinformatie voor en over alle in Nederland opererende opleiders en instituten.

Onderbuik versus research

De analyses die wij maken van de opleiding en training markt kunnen leiden tot een data driven positionering en evaluatie van uw organisatie in deze dynamische markt. Schakel onze ‘denktank’ dus in bij interne vragen over:

 • Marktpositie en merkidentiteit
 • Productportfolio
 • Strategie
 • Toetsen van reeds gekozen lijn
 • Evaluatie commerciële en marketingstrategie
 • Naamsbekendheid, imago, NPS
 • Onderscheidende elementen, USP en UBP
 • Commerciële strategie
 • Klanttevredenheid en klantrelatie
 • Organisatie en Product Markt Combinaties

Kosten

De kosten voor de analyse van de positie en markt van uw instituut op de B2B markt (dus de opleidingsverantwoordelijke of directeur als klant voor maatwerk opleidingen) kost 10.750 euro exclusief btw (geldig tot 31 december 2017). Op basis van uw onderzoeksvragen leveren wij maatwerk. In combinatie met het B2C onderzoek (onder opleidingzoekende professionals) is een kortingstarief mogelijk.

Het leren verandert

Inhoeverre en op welke termijn het digitale leren werkelijk een disruptief effect heeft op de traditionele leervorm [o.a. klassikaal] is een vraag waarover wij ook meerjarig informatie verzamelen door middel van onze onderzoeken. Leidt online leren nu tot een besparing op andere kosten voor leren en ontwikkelen?

Voor organisaties gaat het niet alleen om de kostenbesparing.  De manier van leren verschuift naar incompany en interne leeromgevingen. Wij volgen hoe de ‘open trainingsmarkt’ zich verder ontwikkelt onder deze verschuiving. Wij geven vanuit de markt aan welke trainingsonderwerpen en markten (niches) nog verder kunnen groeien.

De individuele professional ervaart steeds meer het gemak van digitaal leren. Grote opleiders sorteren hier al op voor maar de bestaande traditionele leervorm bepaalt nog het overgrote deel van de omzet [en de kosten].

De vraag is ook of ontwikkelingen zoals online learning, het werken met externe niet eigen docenten en de zelf beslissende werknemer de relatie met en de positie van het opleidingsinstituut als provider van opleidingscontent gaat beïnvloeden.

 

Meer weten?

Meer weten over de  analysemogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op met Paul van der Wal of Martijn Pelle voor een gesprek of vrijblijvende offerte.

Paul van der Wal | paulvanderwal@nidap.com

Martijn Pelle | martijnpelle@nidap.com


*In Nederland zijn circa 19.000 aanbieders van opleidingen en trainingen actief. Als de zzp-ers buiten beschouwing worden gelaten, resteren er maar liefst 5000 tot 6000 opleiders en training bureaus. De ruim 600 opleidingsinstituten met meer dan 10 personeelsleden vormen ongeveer 10% van de markt van private beroepsopleidingen.

**Voor open opleidingen en trainingen hebben wij een aparte jaarlijkse B2C monitor studie onder de 50000 professionals uit alle branches van het bedrijfsleven, overheid, zorg en non-profit organisaties. Dit onderzoek biedt vele analysemogelijkheden op specifieke deelmarkten zoals financiële, juridische of marketingopleidingen.

1 Response

 1. Hallo, Hebben jullie het gehele markt onderzoek beschikbaar? Ik zou het graag ontvangen, lijkt me erg interessant! Vriendelijke groeten, Krista Griffioen-Deurloo

Leave a comment