AWVN ziet onderbesteding opleidingsbudget bij leden

Uit een recent ledenonderzoek door werkgeversvereniging AWVN blijkt dat slechts 55 procent van het opleidingsbudget daadwerkelijk wordt besteed. Eerdere onderzoeken lieten eenzelfde percentage ongebruikt opleidingsgeld zien. Er blijft jaarlijks zo’n 1,5 miljard euro liggen volgens de vereniging. Werknemers mogen het budget enkele jaren opsparen. Het werkelijke bedrag ligt dus waarschijnlijk hoger. De AWVN is de grootste werkgeversvereniging en voert o.a. onderhandelingen over (collectieve) arbeidsovereenkomsten.

Er is een aantal redenen dat werknemers minder opleiding volgen dan mogelijk en wenselijk is. Een belangrijke reden is de werkdruk. Werknemers hebben simpelweg geen tijd om cursussen en opleidingen te volgen, omdat er bergen werk liggen te wachten. De opleiding in de eigen tijd volgen is ook geen oplossing, werknemers geven aan dat ze nu al moeite hebben om de werk-privé balans een beetje goed te houden.

Maar er spelen ook andere factoren, bleek uit het onderzoek. Een deel van de werknemers is niet gemotiveerd om opleidingen te volgen vanwege slechte ervaringen met een opleiding. Of ze redeneren:’ waarom een cursus, het gaat toch goed zoals het gaat?’.

NIDAP onderzoekt jaarlijks het opleidingsbeleid van 500 werkgevers met 100 of meer werknemers. Daarnaast onderzoekt NIDAP onder de opleidingsbehoefte van 5000 werkenden op mbo, hbo en wo-niveau.

Uit de studie onder werkgevers (NIDAP 2023) blijkt dat een deel van de organisaties hun opleidingsbudget zal verkleinen in 2024. Mogelijk komt dit doordat de niet uitgegeven budgetten weer 'vrijvallen' en het nieuwe budget daarop wordt aangepast. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Ook zijn er organisaties die juist meer gaan besteden.

In de NIDAP enquête (2023) onder werkgevers zijn opvallende observaties gedaan met betrekking tot de verwachte veranderingen in verschillende sectoren voor het jaar 2024. Deze bevindingen bieden een inzicht in de economische dynamiek en de vooruitzichten voor diverse bedrijfstakken. Caveat: De uitkomsten zijn gebaseerd op verwachtingen. Tal van factoren kunnen van invloed zijn op de werkelijke budgetten en bestedingen waaronder wereldwijde gebeurtenissen, economisch beleid van een nieuw kabinet en andere onvoorspelbare variabelen.

Sterke Stijgers: Bouwnijverheid leidt de weg met 10% groei

De bouwnijverheid wordt verwacht te floreren in 2024, met een opvallende groei van 10%. Dit suggereert een robuuste activiteit in de bouwsector, wat mogelijk wijst op een groeiende vraag naar bouwprojecten en infrastructuurontwikkeling.

Stijgende Sterren: Bouwnijverheid, Specialistische Zakelijke Diensten en Financiële Diensten

De bouwnijverheid blijft niet alleen aan de top qua sterke groei, maar laat ook een indrukwekkende stijging van 43% zien. Specialistische zakelijke diensten volgen met 32% groei, terwijl financiële diensten, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, variëren tussen 20% en 60%. Deze cijfers duiden op optimisme binnen deze sectoren, wellicht gedreven door innovatie en groeiende marktvraag.

Stabiliteit in de Gezondheidszorg en Overheid: Een Gelijk Blijvend Landschap

De gezondheids- en welzijnszorg, openbaar bestuur, en onderwijs lijken op een stabiel pad te blijven met respectievelijk 46%, 51%, en 49%. Deze sectoren vertonen consistentie en kunnen wellicht profiteren van gevestigde structuren en voortdurende maatschappelijke behoeften.

Dalingen in Onderwijs en Specialistische Zakelijke Diensten

Terwijl de meerderheid van de sectoren positieve vooruitzichten heeft, wijzen enkele sectoren op een dalende trend. Onderwijs laat een daling van 9% zien, en specialistische zakelijke diensten zien zelfs een neerwaartse trend van 21%. Dit kan wijzen op uitdagingen binnen deze sectoren die aandacht vereisen.

Uitdagingen in Informatie en Communicatie: Een Sterke Daling van 5%

De sector informatie en communicatie, inclusief media, wordt geconfronteerd met uitdagingen met een verwachte daling van 5%. Dit suggereert mogelijk problemen binnen de branche die aandacht behoeven, mogelijk in de vorm van technologische verstoringen of veranderende consumentenvoorkeuren.

Onzekerheid in Weet Niet-categorieën

Hoewel er geen specifieke categorie is voor onzekerheid, blijkt uit de resultaten dat bedrijven variëren in hun vertrouwen in de toekomst. Het "Weet niet" percentage varieert van 1% tot 26%, afhankelijk van de sector en bedrijfsgrootte. Dit benadrukt de complexiteit van economische prognoses en de invloed van diverse factoren.

NIDAP houdt zich bezig met de macrodoelmatigheid van onderwijsportfolio’s (ad, ba, ma en llo) en werkt hoofdzakelijk in opdracht van de Nederlandse universiteiten en hogescholen.

Vorige
Vorige

LLO Katalysator : LLO-professionalisering opleiders

Volgende
Volgende

Ministerie Overweegt Wettelijke Taak Scholen voor Volwasseneneducatie