Evaluatie Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF

NIDAP zal in opdracht van het Nationaal Coördinatiepunt NLQF in 2023 opnieuw de bekendheid en het gebruik van het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF evalueren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van haar terugkerende monitor LLO-onderzoeken (2020-2023) naar de opleidingbehoefte van werkenden (n=4500 per jaar) en het opleidingsbeleid van werkgevers (n=500 per jaar). Daarnaast worden in 2023 ook aanbieders van opleidingen en personen die een gekwalificeerde opleiding hebben gevolgd geïnterviewd.

Het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF geeft duidelijkheid en zekerheid over het niveau van diploma's. Alle door OCW ingeschaalde kwalificaties zijn ingeschaald in het NLQF. Het NLQF bestaat uit acht niveaus en één instroomniveau. De inschaling van private kwalificaties op een van de niveaus maakt het mogelijk om het niveau van alle kwalificaties met elkaar te vergelijken. Het is handig voor werkgevers om te weten welk niveau een (niet formeel) diploma heeft. Deze houvast en duidelijkheid geldt natuurlijk ook voor werknemers zelf. Private opleiders kunnen met een NLQF niveau hun kwaliteit laten zien.

De evaluatie 2020

Het eerder verschenen evaluatierapport van NIDAP (december, 2020) inclusief beleidsaanbevelingen en handelingsperspectieven is hier te vinden.

Nationaal Coördinatiepunt NLQF

Het Nationaal Coördinatiepunt NLQF is een onafhankelijke organisatie die zorgt voor de invoering van het NLQF in Nederland.

Vorige
Vorige

Interdisciplinaire opleidingen helpen meisjes voor de techniek te kiezen

Volgende
Volgende

Gevolgen van Artificial Intelligence voor de opleidingsbehoefte van professionals