Ministerie Overweegt Wettelijke Taak Scholen voor Volwasseneneducatie

21 november 2023 - Het ministerie van Onderwijs verkent de mogelijkheid om scholen een wettelijke taak te geven in het verzorgen van onderwijs voor volwassenen. Deze stap, voortvloeiend uit de recent uitgebrachte Onderwijsagenda Leven Lang Ontwikkelen (LLO), wordt gezien als een antwoord op de langgekoesterde wens van de MBO Raad.

De agenda, gezamenlijk opgesteld door de ministers van Onderwijs en Sociale Zaken, wijst op de huidige beperkte rol van publieke scholen (mbo, hbo, universiteit) in volwasseneneducatie. Scholen geven aan dat dit mede komt door het ontbreken van een wettelijke opdracht. Daarnaast vinden werkgevers en werknemers het huidige formele onderwijs te rigide en niet voldoende aangepast aan de educatieve behoeften van volwassenen.

Hoewel het ministerie positief staat tegenover het gebruik van de infrastructuur van mbo-scholen voor volwassenenonderwijs, wordt de formele uitbreiding van de wettelijke taak van publieke scholen beschouwd als een ingrijpende stap. Er bestaat zorg over mogelijke nadelen voor private opleiders en het behoud van een gelijk speelveld tussen publieke en private opleiders.

Bovendien, indien publieke scholen de wettelijke opdracht krijgen om onderwijs aan volwassenen te verzorgen, zal dit niet gepaard gaan met publieke financiering. De kosten zullen gedragen moeten worden door werkgevers of werknemers. Volgens de scholen zou het al een grote hulp zijn als zij niet langer gehinderd worden door administratieve belemmeringen.

Voor meer informatie, lees de Onderwijsagenda LLO

Vorige
Vorige

AWVN ziet onderbesteding opleidingsbudget bij leden

Volgende
Volgende

Interdisciplinaire opleidingen helpen meisjes voor de techniek te kiezen