Gevolgen van Artificial Intelligence voor de opleidingsbehoefte van professionals

Met de komst en groei van toepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van AI/machine learning worden veranderingen op de arbeidsmarkt verwacht. Daarbij kan het gaan om het verdwijnen van banen en het ontstaan van nieuwe banen, maar ook om het veranderen van taken en rollen binnen bestaande banen.

Uit jaarlijks NIDAP-onderzoek onder werkenden blijkt dat het willen vervullen van ‘een andere rol of functie binnen het eigen werk’ een belangrijke reden is voor het volgen van een cursus of opleiding. Aansluitend daarop is de toenemende complexiteit van het huidige werk ook een veelgenoemde ontwikkeling die leidt tot leerbehoefte . Daarnaast zijn vaakgenoemde redenen de veranderende klantvraag, zelforganisatie, zelfsturing en digitalisering van product of dienstverlening. 
Sinds twee jaar is AI/machine learning daar als belangrijke reden bijgekomen. Dit hoeft niet te betekenen dat werkenden zelf meer over AI/machine learning moeten leren, maar wel dat het hun werk of carrière kan beïnvloeden. Onderzoek gedaan door de Universiteit van Pennsylvania (2023) voorspelt dat banen met hogere inkomens (niveau bachelor-, master- en professionele opleiding) meer kwetsbaar zijn voor de mogelijkheden en consequenties van LLM aangedreven software. LLM's (Large Language Models) zijn een type AI dat momenteel wordt getraind op een enorme hoeveelheid artikelen, Wikipedia-items, boeken, internetbronnen en andere input om mensachtige antwoorden te produceren op vragen in natuurlijke taal.

AI zal een impuls geven aan het volgen van cursussen of opleidingen onder werkenden. Niet alleen voor salarisverhoging, maar ook om het verstevigen van de eigen relevantie voor de organisatie. Voor managers bijvoorbeeld zal het belangrijk zijn om te leren hoe medewerkers en teams efficient en goed kunnen 'samenwerken' met AI.

Momenteel onderzoekt NIDAP voor de 10e keer de opleidingsbehoefte en opleidingsvoorkeuren van professionals. De onderzoeksdata wordt door private opleiders, hogescholen en universiteiten gebruikt voor het bepalen van de LLO-strategie en het evalueren van de naamsbekendheid en positie. Beschikbaar: vanaf augustus/september 2023. 

Beroepen die veel of weinig impact ondervinden van AI

Ook beroepen waarvoor een hoger opleidingsniveau nodig is worden geraakt door de komst van AI. AI zal leiden tot meer omscholing.



Vorige
Vorige

Evaluatie Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF

Volgende
Volgende

Artificial Intelligence in de VS: de risico's en mogelijkheden van AI in het onderwijs nader onderzocht