Is een studie met een hoge studenttevredenheid ook een goede opleiding?

Op Scienceguide lazen we een interessant artikel over het onderzoeken van studenttevredenheid.

OCW verplicht instellingen om deel te nemen aan de NSE. In de praktijk blijkt echter dat de NSE verkeerde onderdelen meet, zo staat in een recent gepubliceerd internationaal onderzoek naar verschillende nationale studentenenquêtes, waaronder ook de NSE in Nederland. Nationale studentenenquêtes zorgen ervoor dat het management in het hoger onderwijs vooral waardeert wat hoog scoort op die enquête. Wat goed scoort hoeft echter niet automatisch goed te zijn voor de kwaliteit van het onderwijs, zo stellen de onderzoekers. NIDAP onderschrijft deze conclusies.

De onderzoekers waarschuwen dat enquêtes altijd reductionistisch van aard zijn, Volgens hen meet je weinig nuances van het onderwijsproces. De onderzoekers stellen dan ook voor dat beleidsmakers, bestuurders, opleidingsdirecteuren en opleidingsmanagers in het hoger onderwijs dergelijke enquêtes op een andere manier moeten vormgeven, waarbij op een nieuwe en hedendaagse manier gekeken wordt naar feedback waarbij de rol van de student ook zelf actief betrokken wordt in de enquête. Zo kan er gevraagd worden of studenten de feedback nuttig vonden om hun eigen prestaties te verbeteren, opperen de onderzoekers. Ook moet er aan studenten worden gevraagd of ze voldoende in de gelegenheid zijn gesteld om feedback te krijgen en om die feedback met anderen te bespreken.

Een blik op de vragenlijst van de NSE laat zien dat veruit de meeste vragen gaan over hoe tevreden studenten zijn met verschillende onderdelen van de opleiding; hun docenten, aanwezige faciliteiten, mate van begeleiding, presentatie van de lesstof, et cetera. Over al deze onderdelen kunnen studenten op een Likert-schaal oordelen hoe tevreden ze ermee zijn (van zeer ontevreden tot zeer tevreden). De NSE is er dus vooral op gericht om studenttevredenheid te meten. Wordt op deze manier wel de kwaliteit van een opleiding gemeten?

Meer over dit onderwerp: Lees in dit verband ook eens het artikel op de site van de AOB ‘de docent als schietschijf’.

Literatuurverwijzingen: Measuring what matters: the positioning of students in feedback processes within national student satisfaction surveys. Naomi E. Winstone, Rola Ajjawi, Kim Dirkx & David Boud (2021) Measuring what matters: the positioning of students in feedback processes within national student satisfaction surveys, Studies in Higher Education.

Kijk hier hoe NIDAP tegen studenttevredenheidsonderzoek aankijkt.

Vorige
Vorige

Leven Lang Ontwikkelen (LLO) na Corona: NIDAP onderzoekt opnieuw werkgevers

Volgende
Volgende

Hybride docent: nieuwe vormen van leraarschap