Puur klassikaal leren is op zijn retour

We wisten het eigenlijk al, maar nu zien we het ook terug in de onderzoekscijfers. Uit het 22e bedrijfsopleidingen en trainingenonderzoek van NIDAP blijkt dat e-learning aan populariteit wint. HR managers en opleidingsverantwoordelijken kiezen niet langer massaal voor traditionele leervormen zoals ‘klassikaal leren’. Bij organisaties met opleidingsbudgetten boven een miljoen wordt minder dan de helft van het opleidingsbudget aan klassikaal leren uitgegeven. Zij combineren klassikaal leren steeds vaker met  blended learning [combinatie klassikaal/e-learning] en besteden ook een groter deel van het opleidingsbudget aan e-learning (13%). Nidap stelt vast dat particuliere opleidingsinstituten het meest profiteren van deze verschuiving in leervorm. E-learning bedrijven weten nog geen groot aandeel in de opleidings- en trainingsmarkt naar zich toe te trekken.

E-learning bedrijven profiteren nog niet mee

Hoewel bij grote opdrachtgevers al 13% van het opleidingsbudget aan e-learning wordt uitgegeven, komt nog maar weinig daarvan bij e-learning bedrijven zelf terecht. Ongeveer 60% van het opleidingsbudget wordt besteed bij particuliere opleidingsinstituten. Gemiddeld gaat slechts 2% van het opleidingsbudget naar e-learning bedrijven. Een verklaring hiervoor is enerzijds dat commerciële opleiders de professionals en bedrijven beter op maat kunnen bedienen. Anderzijds, werken veel e-learning bedrijven nog vooral in specifieke branches zoals zorg en overheid. NIDAP verwacht dat de particuliere opleidingsinstituten in meerdere mate gebruik zullen maken van e-learning bedrijven als toeleverancier. Ook verwachten de onderzoekers dat e-learning bedrijven steeds meer branchebreed gaan werken en met producten komen die met name door middelgrote en kleinere bedrijven worden afgenomen, hetzij on demand commodity [bijvoorbeeld open skills trainingen online] hetzij in de vorm van gezamenlijke ontwikkeling.

No Comments Yet.

Leave a comment