Financiële sector hoogste budget voor opleidingen en trainingen

Uit ons recente onderzoek blijkt dat de grote financiële instellingen in 2014 weer de hoogste bedragen uittrekken voor het scholen en opleiden van werknemers. Ook blijkt dat zij de opleidingen op maat laten maken.

Vòòr de bankencrisis was de financiële sector ook al de grootste klant van veel training bureaus.  Het lijkt erop dat dit weer gaat gebeuren.  Overigens betekent dit niet een hosanna voor de financiële opleidingen en trainingen. Die zijn grotendeels verplicht. Leiderschap, managementontwikkeling, teambuilding en internet/ict zijn momenteel de belangrijkste onderwerpen die spelen. Er is minder behoefte aan standaard opleidingen en trainingen. Men kiest nu meer voor programma’s die inspelen op de interne organisatie of afdeling.

Uit de rondgang onder HR in alle sectoren blijkt dat het puur klassikaal leren nu echt op zijn retour is. Het blended leren [klassikaal mèt e-learning] is bijna verdubbeld in één jaar: van 5% naar 9%. Het uitsluitend online leren groeit nog bescheiden. NIDAP ziet een trend dat e-learning steeds meer geaccepteerd wordt door management en directies. We verwachten dat in ongeveer 5 jaar het puur klassikaal leren in omvang zal zijn gehalveerd. De komende maanden worden de gevolgen van deze grote verandering in het leren onderzocht.

No Comments Yet.

Leave a comment