Haalbaarheid, instroomprognose en kannibalisering

Met een haalbaarheidsonderzoek ondersteunen wij u in het maken van een goed onderbouwde beslissing over een nieuwe opleiding. Ons onderzoek helpt u niet alleen bepalen of een nieuwe opleiding levensvatbaar is, maar ook u hoe de opleiding het best aansluit op de behoefte bij instroomdoelgroepen en werkveld.

Vragen die centraal staan zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is de instroompotentie van de opleiding op korte en op middellange termijn?

  • Welk effect heeft de introductie van de opleiding op de instroom bij andere opleidingen binnen de faculteit of instelling?

  • In welke mate sluit de opleiding aan op de behoefte en interesses van instroomdoelgroepen?

  • Hoe kunnen wij de opleiding optimaal aansluiten op de behoefte bij (potentiële instromers)? Welke aanpassingen in opzet van het programma en curriculum zijn hierbij te overwegen?

  • Hoe sluiten wij de opleiding zo goed als mogelijk aan op de behoefte van de arbeidsmarkt en maatschappij? Welke aanpassingen in opzet van het programma en curriculum zijn hierbij te overwegen?

  • Bieden wij de opleiding aan in voltijd of deeltijd? Of beide?

  • Gaan we voor een bekostiging van de opleiding, of niet?

  • Met welke concurrentie krijgt de opleiding te maken? Hoe kunnen wij ons onderscheidend positioneren van deze opleidingen?

 

Instroomprognose en kannibalisering

NIDAP kan een prognose van de instroom maken op basis van alleen data. Dit noemen we een ‘modelmatige’ instroomprognose. Daarnaast kan het instroomeffect (of verwachte ‘kannibalisering’) op andere opleidingen binnen uw instelling of faculteit worden ingeschat.

Hierbij kijken we naar instroomtrends en omvang van vergelijkbare opleidingen, en naar de achtergrond van instromers op vergelijkbare opleidingen. Uit een onderzoek uitgevoerd voor Universiteit Utrecht bleek bijvoorbeeld dat brede, interdisciplinaire opleidingen meisjes overtuigen voor de techniek te kiezen. Lees hier meer in over onze publicatie.

Uiteraard zetten wij eventueel ook veldwerk in onder studentdoelgroepen voor een instroomprognose of kannibalisatie vraagstuk.

 

Vervolg: Macrodoelmatigheid

Wilt u dat de nieuwe opleiding wordt 'bekostigd'? Dan is het nodig de macrodoelmatigheid te onderbouwen.

NIDAP kan onderdelen van het haalbaarheidsonderzoek zo inrichten en rapporteren dat ze simpel zijn in te voegen als bijlagen bij een macrodoelmatigheidsaanvraag. Hierbij zorgen wij er uiteraard voor dat het onderzoek geheel is uitgevoerd in lijn met de Regelingen en eisen van de CDHO. Lees hier meer over onze diensten op het gebied van Macrodoelmatigheid.

Twijfelt u over bekostiging van de opleiding? Dan kunnen wij u adviseren over de kansrijkheid van een CDHO-aanvraag.

Wil je een haalbaarheidsonderzoek aanvragen of meer info, neem contact op: