Lees over NIDAP onderzoek, publicaties en referenties

Op deze pagina brengen wij door NIDAP uitgevoerd onderzoek onder de aandacht. Waar mogelijk delen we enkele resultaten. Heeft u een vraag over onze onderzoeken, of wilt u kennis maken? Neem dan contact met ons op.

  • Wageningen University & Research

    WUR BSc Marine Sciences (macrodoelmatigheid)

    De Bachelor Marine Sciences is in 2023 van start gegaan. Een opleiding ie duidelijk en aantoonbaar aansluit op de verrassend brede en complexe wereld van visserij, het ruimtelijk beheer van de zee en een duurzame omgang met onze oceanen. Een verrijking van het onderwijsaanbod, in het eerste jaar trok de bachelor al meer dan 100 instromers.

    NIDAP onderzocht eerst een eerdere variant, 'Blue Life Sciences' en mede op basis van ons onderzoek is uiteindelijk de BSc marine Sciences ontstaan. Een goed voorbeeld van een macrodoelmatigheidsonderzoek dat er niet alleenvoor zorgde dat de 'toets' werd gehaald, maar dat ook aan de inhoud en de kwaliteit van het onderwijs zelf heeft bijgedragen.

  • NIDAP onderzoek naar sekseverhoudingen in Bètaonderwijs

    NIDAP heeft sekseverhoudingen onderzocht in het academische bèta-onderwijs. De grote verschillen in sekseverhoudingen suggereren dat de vorm van onderwijs een grotere rol zou moeten spelen in beleid dat erop is gericht om meer vrouwen te winnen voor bèta-onderwijs.

    Lees hier het NIDAP onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Universiteit Utrecht.

  • Arbeidsmarktonderzoek sector Bètatechniek

    NIDAP heeft een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd naar de tekorten tot en met 2030 aan hoger opgeleid technisch personeel.

    Het onderzoek richtte zich specifiek op de drie disciplines informatica, elektrotechniek en werktuigbouwkunde en werd uitgevoerd in opdracht van het project ‘LANDSCAPE’.

    We delen graag enkele resultaten van het onderzoek.

  • Stappenplan nieuwe Regeling macrodoelmatig

    Sinds juli 2023 is de nieuwe Regeling macrodoelmatigheid van kracht. Hoewel de basis van de macrodoelmatigheidstoets ongewijzigd is, is de toets wel uitgebreid met een aantal nieuwe elementen. Onderwijsinstellingen moeten hiermee rekening houden bij hun aanvraag, met name in de planning en de volgordelijkheid van de activiteiten.

  • Voorkeurspositie Hogescholen

    Bekijk hier de lijst van top hogescholen, gerangschikt naar populariteit onder werkenden die overwegen nog een opleiding te volgen.