Onderzoek, advisering en ondersteuning

Ontwikkeling marktgericht denken

Het aanbieden van opleidingen en cursussen aan bedrijven en professionals vraagt om meer ondernemerschap. NIDAP ondersteunt projectteams binnen universiteiten en hogescholen bij de ontwikkeling van een passend LLO-aanbod. Het doel is om de interne ideeën en mogelijke opleidings- en onderwijsproducten te bespreken en te beoordelen. Meestal starten we de discussie met een brede analyse op basis van liggende LLO-marktdata. Vervolgens wordt steeds duidelijker welke specifieke doelgroepen en opleidingen nader moeten worden onderzocht. Het is een route naar draagvlak voor te maken keuzes en te nemen beslissingen.

  • Maak gebruik van onze kennis van opleidingsmarkten, verdienmodellen en bijbehorende LLO-serviceconcepten.

  • Bespaar tijd: het businessplan is sneller beschikbaar. Er kan conform de planning gestart worden.

  • Gebruik de opgedane kennis voor andere LLO-initiatieven in de organisatie: het format kan ook door andere faculteiten of lectoraten gebruikt worden.

  • Presenteer een goed en gedragen businessplan met een doordachte analyse en strategie

Businessplanning en financieel plan LLO/Contractonderwijs

NIDAP ondersteunt instituten bij het onderbouwen of opstellen van een businessplan of financieel plan. We hebben ruime ervaring met het opstellen van businessplannen in opdracht van hogescholen, roc’s en commerciële opleiders/educatieve uitgevers. Op basis van markt-, product-, klant en financiële informatie stellen wij samen met u een meerjaren- en businessplanning op. Wij brengen gedegen kennis van de opleidingsmarkt en ondernemerschap mee.

Productbeleid

Productbeleid heeft betrekking op het ontwikkelen, aanpassen en vermarkten en actualiseren van opleidingen en trainingen. Goed productbeleid betekent het voortdurend werken aan de kwaliteit en aantrekkelijkheid.

Wij maken inzichtelijk op welke leerdoelen, onderwerpen en leervormen een opleiding het beste kan inspelen om onderscheidend te zijn voor de doelgroep. Ook bieden wij inzicht in verbeterpunten voor slecht lopende opleidingen.

Door middel van een competentie-analyse wordt bepaald over welke actuele kennis en competenties de doelgroepen van de opleidingen moeten (en vaak ook willen) beschikken. Wij combineren deze informatie met de uitkomsten uit onze monitorstudies naar de leervragen die spelen bij werkgevers en specifieke beroepsgroepen.

Met behulp van onze aanbod-analyse zijn wij in staat om de opleidingen verder onderscheidend te laten zijn. Het aanbod wordt ingedeeld op basis van thema’s, leerdoelen, doelgroep en kosten.

Prijsbeleid

De kosten van een opleiding zijn van invloed op het de uiteindelijke keuze. NIDAP gebruikt onder andere de Gabor-Grangermethode en de Van Westendorp prijsmeter om de attitudes van (potentiële) klanten over de prijs in kaart te brengen.

Deze methoden helpen bij het bepalen van de waarde van een product of dienst en geeft inzicht in de performance van dat product bij verschillende prijsniveaus.

Bij de Westendorp prijsmeter staan vier gevalideerde vragen centraal die gesteld worden aan de deelnemer/beslisser:

  • “Op welk prijsniveau zou u de prijs dusdanig laag vinden dat u zou gaan twijfelen aan de kwaliteit van de opleiding? ( te goedkoop)”

  • “Op welk prijsniveau zou u de opleiding als een koopje zien, een geweldige aanschaf voor dat geld?”

  • “Op welk prijsniveau zou u de opleiding als duur zien, maar nog wel overwegen zich in te schrijven?”

  • “Op welk prijsniveau zou u de opleiding zo duur vinden dat u zich waarschijnlijk niet inschrijft?”

Bovenstaande methoden en vragen worden veel gebruikt binnen prijsonderzoek, en leveren, mist juist geanalyseerd en geïnterpreteerd, bruikbare inzichten bij het bepalen van een prijsbeleid. Bij ons is de deskundigheid en kennis van de opleidingsmarkt aanwezig.

Vraag vrijblijvend informatie aan

We maken graag kennis.