Deelname aan technische bol-opleidingen

De Kennisrotonde is een uniek loket voor de beantwoording van jeugd- en onderwijsvragen met kennis uit onderzoek. De Kennisrotonde is een dienst van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Onder onderwijsprofessionals en beleidsmakers is veel behoefte aan kennis uit onderzoek. Om aan die behoefte tegemoet te komen, heeft het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) begin 2016 op initiatief van onder andere het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de PO-Raad, VO-raad en de MBO Raad de Kennisrotonde gelanceerd.

De volgende vraag werd gesteld: Komt het door de keuze van studenten voor technische bedrijfsscholen dat deelname aan bol-opleidingen in de techniek afneemt?

Werken en studeren in een bedrijfsschool gebeurt meestal in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Er zijn geen harde cijfers over het aantal bedrijfsscholen en de deelname daaraan. Daardoor is onduidelijk of de deelname aan de bbl in bedrijfsscholen ten koste gaat van het aantal studenten in beroepsopleidende leerweg (bol). Wel blijkt deelname aan bbl- en bol-opleidingen conjunctuurgevoelig. Bij economische groei neemt het aantal bbl-plaatsen en -studenten toe; bij economische krimp zijn bol-opleidingen meer in trek. Bekijk het volledige Kennisrotonde-antwoord onderbouwd met kennis uit onderzoek (inclusief geraadpleegde bronnen)

Vorige
Vorige

FT Executive MBA ranglijst 2022

Volgende
Volgende

Studentenwelzijn: de basis voor studenttevredenheid