FT Executive MBA ranglijst 2022

Uit de laatste ranking van de Financial Times valt op dat businessscholen in Oost-Azië hun positie als wereldwijd toonaangevende aanbieders van executive MBA's in de FT EMBA-ranking van 2022 hebben versterkt, ondanks pandemieën en politieke verstoringen.

Opvallend

Aanhoudend sterke prestaties van scholen met wereldwijde partnerschappen

Veranderende eisen van studenten en docenten veranderen, zowel wat betreft de inhoud van de cursussen als de manier waarop ze worden gegeven

Stijgende vraag naar cursussen met onderwerpen rond duurzaamheid en technologie, waaronder blockchain, digitale contracten, business analytics en fintech

Online formats die tijdens de pandemie zijn aangenomen blijven bestaan naast een terugkeer naar persoonlijk onderwijs

Slechts een derde van de scholen zag een groei in het aantal aanvragers.




Covid en Oekraïne

Er heerst onzekerheid over het aanbod van bedrijfsopleidingen voor buitenlandse studenten in Oost-Azië, tegen de achtergrond van de lockdowns van het coronavirus en de voortdurende bewegingsbeperkingen, alsmede de toenemende geopolitieke en handelsspanningen. Soortgelijke vragen rijzen rond EMBA's van scholen in Rusland, dat geïsoleerd is door de oorlog tegen Oekraïne.

Ranglijst

Drie in de regio gevestigde programma's namen de toppositie in: in volgorde Kellogg-HKUST in Hong Kong, Ceibs in Shanghai en de Tsinghua-Insead EMBA in China en Singapore. Twee daarvan worden geleid door internationale partners, terwijl Ceibs een gezamenlijk Europees bestuur heeft en vaak gebruik maakt van gastdocenten. Nog eens vier scholen in de top 11 hebben vestigingen in Hongkong, China of Singapore: Chicago Booth, Washington University: Olin, Trium's New York University en UCLA Anderson met de Nationale Universiteit van Singapore. De ranglijst benadrukt de aanhoudend sterke prestaties van scholen in de regio met wereldwijde partnerschappen, en het succes van hun afgestudeerden naast diegenen die EMBA-programma's in Europa en Noord-Amerika volgen.

FT Executive MBA ranglijst 2022

De ranglijst van 2022 komt op een moment dat de eisen van studenten en docenten veranderen, zowel wat betreft de inhoud van de cursussen als de manier waarop ze worden gegeven. De methode van de FT is gebaseerd op gegevens die door business schools en hun alumni drie jaar na voltooiing van hun programma's worden verstrekt.

De ranking houdt rekening met factoren zoals salarissen, beoordelingen van carrièrediensten, behaalde doelen en de kwaliteit van academisch onderzoek, alsook het genderevenwicht en de internationale diversiteit van studenten en docenten.

CEIBS

Prof. Ding Yuan, decaan van Ceibs, dat werd opgericht door de Chinese regering en de Europese Unie, zegt dat de vraag naar zijn EMBA in het Chinees weliswaar hoog blijft onder binnenlandse studenten, maar dat hij tijdelijk is gestopt met de verkoop van de wereldwijde graad aan internationale kandidaten, gezien de quarantaines en visumbeperkingen. "Het is erg ingewikkeld voor mensen om te reizen," zegt hij. "De Chinese vraag is zeer sterk, maar het begint nu pas open te gaan voor studentenvisa voor internationale studenten. Voor dit jaar is het al te laat en voor volgend jaar is er nog geen duidelijkheid."

Kellogg

Prof. Kai Lung Hui is academisch directeur van het gerenommeerde Kellogg-HKUST EMBA-programma, dat veel van zijn studenten op afstand lesgeeft, onder meer in Singapore en de VS. "De lessen gaan gewoon door en we geven studenten nog steeds de hoogst mogelijke interactie die ze kunnen hebben, gezien de Covid-beperkingen", zegt hij. Hij merkt op dat er onder studenten een stijgende vraag is naar cursussen met onderwerpen rond duurzaamheid en technologie, waaronder blockchain, digitale contracten, business analytics en fintech. Prof. Kai Lung Hui: "De lessen gaan gewoon door en we geven studenten nog steeds de hoogst mogelijke interactie . . . gezien de Covid-beperkingen".

Online

Meer in het algemeen zoeken business schools naar manieren om online formats die tijdens de pandemie zijn aangenomen te handhaven naast een terugkeer naar persoonlijk onderwijs. De Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania lanceerde dit jaar een van de eerste gemengde wereldwijde EMBA's van toonaangevende scholen, met dezelfde prijs als de cursussen in persoon, maar met ongeveer driekwart aangeboden op afstand, gemengd met periodes in Philadelphia, San Francisco en andere locaties.

Wharton

"We drongen 'one size fits all' op, maar er zijn duidelijk mensen met verschillende voorkeuren, verschillende soorten banen en gezinssituaties," zegt Brian Bushee, senior vice-decaan van onderwijs en leren bij Wharton. "We willen die zakenmensen aanboren die waarschijnlijk nooit persoonlijk een EMBA zouden overwegen vanwege de reisverplichtingen."

Uit het meest recente jaarlijkse wereldwijde onderzoek naar bedrijfsopleidingen door de Graduate Management Admissions Council, die de toelatingsproef beheert, bleek eind vorig jaar dat slechts een derde van de scholen een groei in aanvragers rapporteerde.

Inclusiviteit

Scholen die een gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij de faculteit bereikten, waren IE Business School, Koç University Graduate School of Business, IBS-Moscow Ranepa en St Petersburg University Graduate School of Management. Petersburg Graduate School of Management, op de voet gevolgd door de University of Maryland: Smith (52 procent vrouwen), de Franse scholen Kedge (51) en Rennes (48), plus de Universiteit van Washington: Foster (48).

Beste aanbieders

De beste EMBA-aanbieder voor onderzoek, op basis van een ranglijst van recente publicaties in toonaangevende academische tijdschriften, was University of Pennsylvania: Wharton, gevolgd door University of Chicago: Booth, MIT: Sloan, Insead en Northwestern University: Kellogg.

Van de scholen die in hun curriculum aandacht besteden aan milieu-, sociale en bestuurlijke factoren, stond de Iese Business School bovenaan, gevolgd door de IE Business School, TBS Education, EMLyon Business School en ESCP Business School.

Salaris

De top twee scholen in de FT ranking rapporteerden ook de hoogste alumni salarissen, aangevoerd door Kellogg-HKUST met $ 584.197, aangepast voor internationale koopkrachtpariteit. Yale School of Management in de VS stond bovenaan bij de beoordeling van de bereikte doelstellingen, gevolgd door Iese Business School in Spanje en de Universiteit van St Gallen in Zwitserland. Van de 85 businessscholen die EMBA's aanbieden en zowel dit jaar als vorig jaar in de ranglijst stonden, bedroeg het gemiddelde salaris $213.000 in 2021 en steeg het slechts bescheiden tot $214.000 in 2022. Het totale aantal inschrijvingen steeg dit jaar licht tot 7.737, waarbij vrouwen iets meer dan een derde van het totaal voor hun rekening namen en internationale studenten iets meer dan twee vijfde.

RSM/Erasmus Universiteit scoort het beste van de Nederlandse Business Schools

FT Ranking

Ontdek welke scholen in onze ranglijst van EMBA-opleidingen staan. Lees ook hoe de tabel is samengesteld en lees de rest van onze berichtgeving op ft.com/emba.

 

Vorige
Vorige

Het rapport Ongekend talent (2020) en Leven Lang Ontwikkelen

Volgende
Volgende

Deelname aan technische bol-opleidingen