Corona heeft flink effect op opleidingsbeleid van bedrijven

Deel van werkgevers snijdt in het opleidingsbudget. Er wordt fors geïnvesteerd in online learning. Het beroepsonderwijs is aan zet om personeelstekorten te verminderen.

Dit zijn enkele uitkomsten uit onderzoek (30e jaargang) dat bureau NIDAP begin december heeft uitgevoerd naar de stand van LLO (leven lang ontwikkelen) en het opleidingsbeleid in organisaties. De overgrote meerderheid van de meer dan 700 organisaties laat medewerkers leren via externe instituten en onderwijsinstellingen. Maar ook leren de medewerkers veel door interne opleidingen en doordat er 'experts' worden ingeschakeld om specialistische kennis over te dragen. Ook wordt er veel on the job geleerd. Acht van de tien geïnterviewden heeft tot taak om opleidingen en trainingen te selecteren voor medewerkers. Het onderzoek is representatief voor top-mkb en zeer grote organisaties. Het hr-beleid in deze organisaties stelt zich tot doel om te zorgen voor een ‘veilige’ leeromgeving en het periodiek voeren van opleidings- en ontwikkelgesprekken. Ook worden medewerkers gestimuleerd om elkaar feedback en tips te geven.

De pandemie heeft een duidelijk effect op deze lerende organisaties. Uiteraard kiezen veel meer werknemers voor online leren en mede daardoor worden in een groot deel van de organisaties de investeringen in het digitaliseren van het leren versneld. Slechts één op de tien organisaties geeft aan dat corona helemaal geen invloed heeft op het leren. Van de overige 90% stelt de helft dat het opleidingsbudget is afgenomen door corona. Bij een kwart is het budget juist gestegen. Meer dan de helft van alle onderzochte organisaties kampt met personeelstekort door gebrek aan afgestudeerden of door de pensionering van medewerkers met specifieke kennis en vaardigheden. Dit in het licht van de snel veranderende behoefte aan kennis en vaardigheden.

Het vrijmaken van personeel (om te leren tijdens werktijd) is verreweg het grootste knelpunt bij het voorzien in de scholingsvraag. Bij één op de drie organisaties is ook de heersende leercultuur een bottleneck of het gebrek aan motivatie om te leren genoemd. Het budget is maar bij één op de vijf organisaties een issue.

Om LLO echt te stimuleren zou de overheid volgens de ondervraagden meer moeten doen door meer maatwerk in het onderwijs aan te brengen, van werk naar werk trajecten vanuit de sociale partners te stimuleren en door werknemers een periodieke 'loopbaan apk' aan te bieden. Het STAP-budget wordt door één op de vijf organisaties als oplossing gezien.

Met name voor de 'opscholing' van de mbo-niveaus 2,3 en 4 moet het onderwijs een grotere rol gaan spelen volgens een meerderheid van de ondervraagden. Dit zou volgens hen moeten gebeuren door het samen ontwikkelen van kennis en het doen van gezamenlijk onderzoek. Daarnaast moeten onderwijsinstellingen veel meer werk maken van het up-to-date houden van competenties van hun alumni bijvoorbeeld door de opleidingen verder te 'verlengen'. Ook zou een belangrijke rol van deze instellingen moeten zijn om directies en management van bedrijven bij te praten over nieuwe ontwikkelingen.

Vorige
Vorige

Verbinding met het werkveld is meer dan ooit bepalend voor toekomstige instroom en doelmatigheid

Volgende
Volgende

Virtual learning labs in de zorg voor verpleegtechnische vaardigheden