
Kennisbank Toets Anderstalig Onderwijs (TAO)
Wetgeving en beleid TAO & WIB
-
AMvB toets anderstalig onderwijs: wijziging uitvoeringsbesluit WHW 2008 ⓘ De WIB heeft gevolgen voor de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschapbeleid 2008.Dit wordt uitgebreid toegelicht in het concept Algemene Maatregel van Bestuur dat ter internetconsultatie is voorgelegd.
-
Beslisnota naar aanleiding van het verslag Wet Internationalisering in Balans
Overige wijzigingen en amendementen
-
Amendement Lid Stoffer (SGP) ⓘ Chris Stoffer doet - in navolging van het advies van de raad van state - het voorstel om de hbo uit te sluiten van de TAO (17/01/2025).
-
Eerste nota van wijziging WIB ⓘ Hier wordt ingegaan op de positie van krimp en grensregio's en inhoudelijk gereageerd op het Amendement van Henri Bontenbal (07/02/2025)
Advies Overheidsorganen
-
Raad van State advies Wet Internationalisering in Balans (WIB) ⓘ Het advies van de Raad van State reageert niet afwijzend op de WIB maar wijst wel op de gebrekkige rechtszekerheid voor instellingen in het huidige voorstel.Daarnaast adviseert de Raad om hbo-instellingen uit te zonderen van de TAO. (11/04/2024)
-
ATR advies TAO & WIB ⓘ Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) adviseert de overheid over het voorkomen van onnodige regeldruk.In deze brief adviseert de ATR (1) om te heroverwegen of de gegevens wel door de instelling geleverd moeten worden, aangezien deze (deels) al in bezit zijn van de minister, en (2) in kaart te brengen wat de gevolgen van deze wet zijn voor de regeldruk.
-
Onderwijsraad advies wetsvoorstel Wet internationalisering in balans ⓘ De raad ziet problemen met de onderbouwing, proportionaliteit, rechtszekerheid en uitvoerbaarheid.N.B.: Dit advies is uitgebracht voor de indiening van het wetsvoorstel in mei 2024. (06/02/2024)
Reacties vanuit het onderwijs
-
Universiteiten gaan zelf internationalisering verder in balans brengen ⓘ De overkoepelende organisatie van universiteiten probeert de overheid te bewegen om de TAO alleen van kracht te laten worden voor nieuwe anderstalige opleidingen. Dit probeert ze door aan zelfregulering te doen met betrekking tot internationale studenten en Nederlandstalig studie aanbod. (15/04/2025)
-
Openbare Reacties op de consultatie AMvB en ministeriële regeling
-
Reactie universiteiten op Wet Internationalisering in balans ⓘ In dit artikel van ‘de Universiteiten van Nederland’ wordt met name zorg geuit over de hoge kosten voor Universiteiten indien de wet wordt ingevoerd.
Praktische links
-
CDHO-aanvraag TAO ⓘ Hier kan in de toekomst het aanvraagformulier voor de TAO worden gedownload. Naar verwachting zal dit op z’n vroegst september 2026 mogelijk worden. Daarna is er nog 9 maanden tijd om de aanvraag in te dienen.
Ontvang updates, of stel ons uw vraag
Wat is de TAO precies?
Bestaande en toekomstige anderstalige Associate Degree en Bacheloropleidingen – zowel hbo als wo - moeten worden getoetst op doelmatigheid via de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO). De aanvragen worden beoordeeld door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO). Masteropleidingen, Taalstudies en enkele internationaal georganiseerde opleidingen zijn uitgezonderd van de TAO.
Wat houdt het wetsvoorstel WIB in?
Het wetsvoorstel bevat maatregelen om de instroom van internationale studenten in het hoger onderwijs beter te kunnen beheersen. Hogescholen en universiteiten krijgen op grond van de wet mogelijkheden om het aantal studenten te beperken dat toegelaten wordt tot een Engelstalig traject binnen een opleiding. Ook kunnen zij besluiten een maximum te stellen aan studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER).
Daarnaast regelt het wetsvoorstel dat bacheloropleidingen in beginsel Nederlandstalig zijn en voor ten minste twee derde in het Nederlands moeten worden aangeboden. Bestaande en nieuwe anderstalige (meestal Engelstalige) bacheloropleidingen zullen door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beoordeeld worden op doelmatigheid, gelet op onder andere de stand van de arbeidsmarkt en de omstandigheden in de regio van de hoger onderwijsinstelling. Daarbij speelt ook een rol wat het internationale ‘profiel’ van de opleiding is en of Nederland zich met deze opleiding van andere landen onderscheidt. Verder kan de minister de toestemming voor bestaande anderstalige opleidingen intrekken of aan voorwaarden verbinden.
Ten slotte wil de regering met dit wetsvoorstel de positie van het Nederlands als taal in het hoger onderwijs behouden en versterken. Hogescholen en universiteiten hebben al een zorgplicht om de Nederlandse taalvaardigheid van Nederlandstalige studenten te bevorderen. Deze zorgplicht wordt nu uitgebreid tot álle studenten aan die instellingen.*
*bron: advies WIB raad van state.