Macrodoelmatigheid

Voor het starten van een nieuwe bekostigde associate degree-, bachelor- of masteropleiding is een macrodoelmatigheidsaanvraag bij de CDHO verplicht. De eisen zijn duidelijk én streng: instellingen moeten aantonen dat de opleiding noodzakelijk is, inspeelt op een aantoonbare arbeidsmarkt- of maatschappelijke behoefte, en voldoende onderscheidend is van het bestaande opleidingsaanbod. Daarbij wordt verwacht dat onderwijsinstellingen beter afstemmen en minder onnodig concurreren, afstemming met andere opleiders is inmiddels een formeel onderdeel van de toets.

NIDAP ondersteunt hogeronderwijsinstellingen bij het volledige traject rond macrodoelmatigheid.

NIDAP heeft veel specialistische kennis in huis op het gebied van macrodoelmatigheidsaanvragen. Vanwege een ruime ervaring kan NIDAP u ondersteunen op verschillende onderdelen en in verschillende fasen van een aanvraagtraject.

  • Van arbeidsmarktonderzoek en analyse van het bestaande aanbod tot het formuleren van de argumentatie, en het begeleiden van het proces tot een succesvolle aanvraag.

  • We zijn er voor instellingen die al werken aan een concrete aanvraag, én voor instellingen die advies willen over de kansrijkheid van één of meerdere opleidingen. Vaak krijgt dit de vorm van een voorstudie.

  • Regelmatig ingeschakeld voor advies of onderbouwing bij complexe macrodoelmatigheidsvraagstukken en bezwaarprocedures.

Of het nu gaat over de vraag wat er precies moet worden aangetoond en hoe, over de onderzoeksmethoden die de CDHO accepteert, of hoe de argumentatie in uw aanvraag het beste kan worden ingestoken: NIDAP staat bekend als een partij met veel detailkennis op dit gebied en als een open, zorgvuldige en kritische partnet in het onderzoeks- en aanvraagproces.

Vragen die opdrachtgevers ons zoal stellen

  • Wat is er precies nodig voor een macrodoelmatigheidsaanvraag, en hoe zorgen we dat het dossier voldoet aan de eisen van de CDHO?

  • Is er voldoende arbeidsmarktvraag voor deze opleiding, en hoe onderbouwen we dat met data én werkgeversinzichten?

  • Hoe sluiten we de opleiding beter aan op de behoefte bij werkgevers? Welke richting kiezen we qua profilering van de opleiding, en wat betekent dit voor het curriculum?

  • Is deze opleiding inhoudelijk voldoende onderscheidend van bestaande programma’s – en hoe maken we dat overtuigend zichtbaar?

  • Welke opleidingen zijn verwant of vergelijkbaar, en hoe voorkomen we dat de CDHO overlap ziet?

  • Hoe betrekken we andere instellingen in het afstemmingsproces? En hoe verwerken we dit formeel in het dossier?

  • Wat zijn realistische scenario’s qua instroom? Gaat de opleiding ook voldoende studenten trekken?

  • Wat houdt de TAO precies in? En hoe onderbouwen we een anderstalige opleiding op een manier die standhoudt bij de toets?

Stel uw vraag via de mail, of in ons wekelijkse ‘spreekuur macrodoelmatigheid’

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in over uw aanvraag

Neem contact op

Wat is macrodoelmatigheid? En wanneer een CDHO-aanvraag? Lees meer op onze website

Macrodoelmatigheid.nl

Toets anderstalig onderwijs (TAO)

De TAO voor bestaande opleidingen is, met de Motie Krul (dd. 22 mei waarschijnlijk van de baan. Nieuwe opleidingen zullen deze waarschijnlijk wel moeten doorlopen. Wij ondersteunen nstellingen, domeinen en opleidingen die te maken krijgen met de TAO ondersteunen wij met een data- en kennisbank.

-> Bekijk

Advies en begeleiding bij TAO-strategie en dossieropbouw.

-> Lees meer

  • Onze diensten

    Haalbaarheidsanalyse en voorstudie
    Verkenning van de arbeidsmarkt, het bestaande opleidingsaanbod, inhoudelijke verwantschap, regionale behoefte en verwachte instroom. Een onderbouwde inschatting van de kansrijkheid van een CDHO-aanvraag of een TAO-dossier.

    Volledige macrodoelmatigheidsaanvraag
    Oplevering van het volledige dossier volgens CDHO-format, inclusief onderbouwing op alle beoordelingscriteria: arbeidsmarkt, ruimte in het aanbod, maatschappelijke relevantie en afstemming.

    Arbeidsmarktonderzoek en veldwerk
    Onderzoek naar functietitels, vaardigheden en tekorten op de arbeidsmarkt. Interviews met werkgevers, experts en/of branchepartijen ter versterking van het dossier.

    Analyse van het bestaande aanbod
    In kaart brengen van vergelijkbare opleidingen in CROHO, inclusief verschillen in inhoud, oriëntatie, instroomprofiel en positionering binnen het stelsel.

    Procesbegeleiding (altijd onderdeel van samenwerking met NIDAP)
    Ondersteuning van projectgroepen, beleidsadviseurs en CvB bij het doorlopen van het aanvraagproces, inclusief bestuurlijke afstemming en inhoudelijke keuzes.

    Onderbouwing voor de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO)
    Analyse en argumentatie rondom de noodzaak en meerwaarde van anderstalig onderwijs, inclusief beleidsmatige onderbouwing en stakeholderinzichten.

  • Onze werkwijze

    Navolgbare onderbouwing van de macrodoelmatigheid conform de eisen van de CDHO.

    Analyse van landelijke en sectorale arbeidsmarktcijfers (ROA, UWV, CBS, vacatures)

    Inhoudelijke vergelijking van opleidingen t.b.v. ‘ruimte’ in het aanbod en ‘noodzaak’ van de nieuwe opleiding

    Instroomonderzoek, conform de eisen van de CDHO

    Interviews met werkgevers, experts en brancheorganisaties

    Literatuuuronderzoek t.b.v. de onderbouwing van de arbeidsmarktbehoefte

    Eerlijke adviezen over de kansrijkheid van uw aanvraag.

    Instroomprognose en. inschatting van ‘kannibalisering’ op bestaande opleidingen binnen uw domein of instelling.

Neem contact op

Een vraag, idee of offerteverzoek? Of gewoon eens kennismaken? Laat uw gegevens achter – we nemen snel contact met u op voor een vrijblijvend gesprek.