LLO Katalysator : LLO-professionalisering opleiders

Voor onderwijsinstellingen is het belangrijk om mee te bewegen in de vraag naar meer flexibel en modulair onderwijsaanbod. Hiervoor is verandering in alle gelederen van de organisatie noodzakelijk. De LLO-Katalysator biedt mogelijkheden voor het faciliteren van deze verandering.

Van onderwijsinstellingen mag ook worden verwacht dat zij een LLO-aanbod ontwikkelen dat bijdraagt aan het verminderen van arbeidsmarkttekorten in vitale sectoren en bij specifieke maatschappelijke vraagstukken. Onderwijsinstellingen kunnen met hun LLO-aanbod de hiaten invullen die niet of niet voldoende door private commerciële opleiders worden gedekt. Denk daarbij aan erkende deeltijdopleidingen voor zorgwerkers of specialistisch technisch personeel. Een langdurige samenwerking met werkgevers en een flexibele ‘vraag-gestuurde’ LLO-organisatie zijn daarbij van essentieel belang.

De LLO-Katalysator is een meerjarig programma waarin onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs, hogescholen en universiteiten samenwerken met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven om een sterke impuls te geven aan een leven lang ontwikkelen (LLO). Het doel van de LLO-Katalysator is om maatschappelijke organisaties, onderwijsprofessionals en het bedrijfsleven voortdurend te laten inspelen op een snel veranderende samenleving en arbeidsmarkt. Voor LLO-professionalisering opleiders 2023-2026 is aan het budget van aanvraagronde 2 in april 2024 het budget van ronde 4 toegevoegd. Met dit extra budget kan er een groter aantal positief beoordeelde projecten worden toegekend.

Regionale LLO-benadering

Het project zoekt landelijk maar zeker ook regionaal manieren om de kennisinfrastructuur eenvoudiger en effectiever in te zetten voor professionalisering van professionals en bedrijven. Hiermee streven we naar een verbeterde afstemming van de arbeidsmarkt op maatschappelijke veranderingen en sectorale tekorten. Bijvoorbeeld door de juiste diagnose te stellen op wat nodig is en aan te sluiten bij de reeds aanwezige kennis en vaardigheden van professionals, evenals bij de vereisten van nieuwe rollen en beroepen. De LLO-Katalysator wil een duurzame samenwerking van alle stakeholders in de regio’s bevorderen.

Impuls aan Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Het nationale LLO Katalysatorproject biedt subsidie voor initiatieven op het gebied van leven lang ontwikkelen, van én voor het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, onderwijs, overheid en de professionals zelf. Tot en kon weer subsidie worden aangevraagd voor grote of kleine projecten. Voor dit project is €225 miljoen voorwaardelijk toegekend in 2024. Eerder werd al €167 miljoen toegekend.

Wie leidt het project?

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is verantwoordelijk voor het project. Om het initiatief te realiseren, werken alle onderwijs- en kennisinstellingen in het mbo, hbo en wo samen. Zij focussen zich samen met alle regionale stakeholders zoals economic boards, branches, bedrijven, instellingen en provinciale/regionale agenda’s op de vraagstukken waarop het project samen resultaten wil behalen. De onderwijsraden UNL, VH en de Mbo-raad nemen een voorbereidende rol op zich om het traject goed te starten.

NIDAP en LLO

NIDAP adviseert en onderzoekt voor onderwijsinstellingen. Met meer dan 25 jaar onderzoekservaring op het gebied van LLO zijn wij de partij voor LLO-marktverkenningen, LLO-product-markt strategie en LLO-portfolio-ontwikkeling. Onze inzichten dragen bij aan het professionaliseren en gezamenlijk ontwikkelen en bouwen aan een flexibele LLO-organisatiestructuur. NIDAP is werkzaam voor meerdere universiteiten, roc’s en hogescholen. Vraag een kennismakingsgesprek of een kennismakingsrapportage aan.

Volgende
Volgende

AWVN ziet onderbesteding opleidingsbudget bij leden