Macrodoelmatigheid en Corona

Een versterkte kwalitatieve onderbouwing die inspeelt op de coronacrisis kan zeker helpen om de CDHO te overtuigen om een opleiding alsnog goed te keuren.

Het ministerie van OCW en de CDHO zijn in gesprek over de vraag wat de effecten van de coronacrisis zullen zijn op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden en wat dat betekent voor de beoordeling van macrodoelmatigheidsaanvragen. Vooralsnog wordt het huidige beoordelingskader gehanteerd, eenvoudigweg omdat er nog geen ander kader of andere gegevens zijn. Als daar verandering in komt zal de CDHO daar via de website over communiceren.

Dat wil zeggen dat de CDHO nu nog gebonden is aan het beoordelen binnen 'oude' kaders. Daarbij maken ze dus ook gebruik van de (inmiddels achterhaalde) prognoses van ROA. Er zijn tot en met juni 2020 relatief veel aanvragen verstuurd naar de CDHO. Voor sommige onderwijsinstellingen kan het gunstiger zijn om te wachten tot de CDHO met nieuwe richtlijnen komt.

Gegeven de huidige, oude kaders van de CDHO kan het ook gunstig zijn om in te zetten op een sterkere kwalitatieve onderbouwing van de arbeidsmarktbehoefte. Daartoe zouden dan (beleids)documenten, kamerbrieven, branche-rapporten, onderzoeksverslagen, etc. moeten worden opgevoerd waaruit blijkt dat vanwege de coronacrisis er acute behoefte blijkt aan het professionals waarvoor de opleiding gaat opleiden. Het is denkbaar dat de CDHO, gegeven de huidige situatie, zeker open staat om een dergelijke kwalitatieve onderbouwing, zwaarder mee te laten wegen. Dit geldt ook bij eventuele afgewezen opleidingen.

Vorige
Vorige

Overname door Sijthoff Media van opleidingsinstituut Alex van Groningen

Volgende
Volgende

Wereldwijd onderzoek toont een groeiende belangstelling voor kortere programma's en besef leven lang leren