Subsidie aan opleiderscollectieven

Het Ministerie van SZW verstrekt subsidie aan opleiders, opleiderscollectieven of samenwerkingsverbanden voor het geven van scholing aan deelnemers. Er worden wel flinke eisen gesteld: het gaat om grote aantallen studenten, dus alleen bestaande samenwerkingsverbanden zullen waarschijnlijk van deze regeling kunnen profiteren. Kleine opleiders zullen niet snel in staat zijn zich te organiseren in een collectief met een aanbod en volume aan deelnemers dat voldoet aan de eisen van de regeling.

Op 5 september is de Tijdelijke subsidieregeling ‘NL leert door met inzet van scholing’ ingegaan. Het eerste aanvraagtijdvak is op 15 oktober 2020 gesloten, voor het tweede tijdvak loopt tot 16 november. Het doel van deze regeling is het (verder) ontwikkelen van kennis en vaardigheden van deelnemers door hun kosteloos scholingstrajecten aan te bieden, die kunnen bijdragen aan het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt of op het weer verkrijgen van arbeid of opdrachten. Het kan o.a. gaan om scholing gericht op het verkrijgen of verbeteren van basisvaardigheden, arbeidsmarktvaardigheden en sociaal-communicatieve vaardigheden die behulpzaam zijn bij het verrichten van werkzaamheden en vakgerichte bijscholing; De scholing moet worden afgesloten met een bewijs van deelname, en een diploma, getuigschrift of certificaat.

De regeling kan interessant zijn voor brancheorganisaties die belangen behartigen van leden in een bepaalde bedrijfstak. Of voor andere vormen van opleiderscollectieven, een samenwerkingsverband een brancheorganisatie, O&O-fonds of werknemers- of werkgeversvereniging. Bedrijfsspecifieke opleidingen en trainingen vallen buiten deze regeling.

De opleiding/scholing dient gecertificeerd (NVAO, NLQF) te zijn en de opleider dient een  NRTO-keurmerk te hebben. Scholing die onderdeel is van een EVC-procedure bij een erkende EVC-aanbieder of gegeven wordt  door een instelling die opleidt tot een branche- of sector-erkend certificaat of bedrijfsopleidingen valt ook binnen de regeling.

De regeling eist dat de scholing kosteloos wordt aangeboden en arbeidsmarktrelevant is. Qua leervorm kan de scholing gedeeltelijk online worden gegeven.  De vraag is of volledige online opleidingen met persoonlijke online begeleiding ook vallen binnen de regeling. De subsidie kan betrekking hebben op scholing die eerder voor een vergelijkbare of hogere prijs werd aangeboden. Scholing die al gefinancierd wordt met overheidsgeld valt niet in de regeling.

Opleiders of opleiderscollectieven kunnen maximaal € 1,5 miljoen subsidie aanvragen en een samenwerkingsverband maximaal € 2 miljoen. Het gaat om grote aantallen want de scholingssubsidie moet betrekking hebben op minimaal 750 trajecten (deelnemers). Het eerste aanvraagtijdvak is op 15 oktober 2020 gesloten, voor het tweede tijdvak loopt tot 16 november.

Kijk op de website van het ministerie voor meer informatie.

Vorige
Vorige

Forse groei online leren maar klassikaal leren blijft belangrijke leervorm

Volgende
Volgende

Nidap onderzoekt de effecten van Corona voor de Nederlandse opleiding- en trainingsmarkt