
Praktijkervaringen: Implicaties nieuwe Regeling Macrodoelmatigheid
In april 2023 is de herziene Regeling macrodoelmatigheid hoger onderwijs in werking getreden. Inmiddels hebben we beter zicht op de implicaties hiervan en hoe de herziene Regeling wordt toegepast door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO).
In dit nieuwe artikel delen we een aantal bevindingen en ervaringen. Hieronder leest u een samenvatting. Het volledige artikel kunt u downloaden via de link rechtsboven op de pagina.
Binnenkort publiceren we een artikel met tips voor de verplichte afstemming met andere instellingen. Houd onze website en LinkedIn pagina dus in de gaten.
Heb je vragen of wil je hulp bij jouw macrodoelmatigheidsaanvraag?
Neem vrijblijvend contact op via matthijsendt@nidap.com.
We komen graag in contact!
Wat is het doel van de herziene Regeling?
Het belangrijkste doel van de herziene Regeling is om beter in te kunnen spelen op twee beleidsuitgangspunten:
Het stimuleren van vernieuwing van het onderwijs dat zoveel mogelijk plaatsvindt via het reeds bestaande opleidingsaanbod. Hierbij verwijst de CDHO naar de mogelijkheid om een CROHO aan te passen en tot 50% van de leeruitkomsten te wijzigen.
Het stimuleren van meer samenwerking en afstemming tussen instellingen onderling over de ontwikkeling van het opleidingsaanbod.
Kortom: de nieuwe Regeling moet bewerkstelligen dat er minder nieuwe opleidingen komen en meer onderwijsvernieuwing binnen bestaande opleidingen plaatsvindt.
Daarnaast moet de nieuwe Regeling zorgen voor meer transparantie en navolgbaarheid in de beoordeling van aanvragen. We zien dat het proces transparanter is geworden doordat de CDHO, in tegenstelling tot voorheen, het volledige aanvraagformulier online beschikbaar stelt. Ook lijkt het er op dat de CDHO wat strenger is gaan toetsen: criteria zijn strikter geworden en de handhaving ervan strenger.
Lees het volledige artikel
Download de pdf hier.
Wat betekent dit voor een aanvraag voor een nieuwe opleiding onder de herziene Regeling? (samenvatting)
Een strengere toetsing door de CDHO bij aanvragen voor nieuwe opleidingen. Zo telt, bij de onderbouwing van de behoefte (criterium a) alleen nog arbeidsmarktbehoefte mee als onderbouwing, moeten deeltijdopleidingen een expliciete opscholingsbehoefte aantonen, en gelden er striktere eisen aan werkgeversonderzoeken.
Afstemming met andere instellingen is verplicht.
Helder moet worden gemaakt waarom een nieuwe opleiding niet binnen het bestaande aanbod kan worden ondergebracht.