
Macrodoelmatigheidsaanvraag voorbereiden?
NIDAP ondersteunt van onderzoek tot indiening
Bent u betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe opleiding binnen uw hogeschool of universiteit? Dan weet u dat een aanvraag bij de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) zorgvuldig en navolgbaar onderbouwd moet worden.
NIDAP ondersteunt instellingen in het hoger onderwijs bij het volledige traject rondom macrodoelmatigheid. Van onderzoek gericht op het onderbouwen van de arbeidsmarktbehoefte, het schrijven van een doeltreffende argumentatie tot begeleiding in het proces van coördinatie met andere opleiders en het aanvraagproces zelf.
Wat wij voor u kunnen betekenen
1. Onderzoek op maat
NIDAP voert onafhankelijk macrodoelmatigheidsonderzoek uit dat rekening houdt met de eisen van de CDHO met betrekking tot de navolgbaarheid en validiteit. Zo kunnen veel voorkomende fouten worden voorkomen.
Het onderzoek richt zich op…
De arbeidsmarktvraag naar (afgestudeerden van) de nieuwe opleiding;
De ruimte in het bestaande onderwijsaanbod voor de nieuwe opleiding;
De noodzaak van de nieuwe opleiding (ook in relatie tot het bestaande aanbod);
Het instroompotentieel en verwachte doelgroepen.
Hiervoor maken wij o.a. gebruik van landelijke arbeidsmarkt- en instroomdata, literatuuronderzoek, gerichte enquêtes en interviews. NIDAP voert daarnaast gespecialiseerd vacatureonderzoek uit, dat het mogelijk maakt om ook lastig te onderbouwen en ‘niche’ behoeften in de arbeidsmarkt inzichtelijk te maken.
2. Opstellen van de CDHO-argumentatie
Desgewenst schrijven wij – conform de criteria van de CDHO - de volledige argumentatie op basis van het uitgevoerde onderzoek. Daarbij zorgen we voor een logische en overtuigende opbouw.
Ook adviseren we over mogelijke zwakke plekken in de aanvraag of het ontwerp van de opleiding met betrekking tot de haalbaarheid van een CDHO-aanvraag.
3. Procesbegeleiding en advies
We denken mee over het aanvraagtraject: afstemming met andere instellingen, positionering binnen het portfolio, en een realistische planning richting de Toets Nieuwe Opleiding (TNO).
Regelmatig voeren wij een voorstudie uit, gericht op de haalbaarheid en knelpunten van een aanvraag.
Meer informatie
Lees ons stappenplan voor uw CHDO-aanvraag
Lees meer over onze dienstverlening op het gebied van macrodoelmatigheid
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in
Wilt u weten of een aanvraag kansrijk is? Of welke informatie nodig is om een voorstel te onderbouwen? Of heeft u vragen over de Regeling macrodoelmatigheid en de nieuwe Toets anderstalig onderwijs (TAO)? Gebruik het formulier om uw vragen te stellen of vrijblijven contact met ons op te nemen.
Wij bieden u graag een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. In dit gesprek krijgt u zicht op:
de noodzakelijke stappen in de onderbouwing van een CDHO-aanvraag,
mogelijke risico’s of aandachtspunten voor uw specifieke opleiding,
hoe wij uw instelling kunnen ondersteunen.