Nederlandse Universiteiten doen het goed in Shanghai Ranking

Op de site van de VSNU (18 augustus 202l) lazen wij het positieve bericht dat Nederland nog steeds goed scoort in de jaarlijkse Shanghai Ranking, een prestigieuze ranglijst van beste universiteiten van de wereld. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten: ‘Ik ben enorm trots op onze universiteiten. Hoewel je je er niet op blind moet staren, is het voor onze internationale kennispositie van groot belang dat we hoog staan aangeschreven in dit soort rankings.’

De universiteiten van Nederland zijn ambitieus, niet alleen op het gebied van onderwijs en onderzoek, maar ook de impact daarvan. Duisenberg: ‘We weten allemaal dat rankings niet zaligmakend zijn. De academische prestaties moeten niet alleen afgewogen worden op basis van publicaties en citaten. Mede daarom hebben we flink geïnvesteerd in Erkennen en Waarderen. Door ook die prestaties mee te nemen krijg je pas een goed beeld van de bijzondere prestaties die Nederlandse Universiteiten en hun wetenschappers leveren.’

Nederland bekleedt volgens diverse rankings vooralsnog een toppositie. ‘Maar hoe lang nog’, vraagt Duisenberg zich af. ‘Met name de laatste jaren zien we de landen waarmee we onszelf graag vergelijken structureel meer investeren in onderzoek en innovatie. Om in de toekomst onze positie te handhaven zullen we structureel naar de in Europa afgesproken 3% bbp investeringen in onderzoek moeten stijgen. Het niveau waar onze buurlanden als Duitsland en de Scandinavische landen al overheen zijn.’

Lees hier meer over de meest actuele cijfers van Nederlandse universiteiten in de rankings en ga hierheen voor een mondiale vergelijking om onder meer de stijgende lijn van Chinese universiteiten beter te bekijken.


Internationale rankings universiteiten

Nederland is één van de weinige landen waarvan vrijwel alle universiteiten in de internationale rankings voorkomen. De meeste rankings leggen de nadruk op onderzoek. Een aantal rankings verwerkt echter ook onderwijsprestaties (bijvoorbeeld de QS Ranking), of zijn gebaseerd op reputatie (bijvoorbeeld bij THE World Reputation Ranking).

Deze pagina geeft een overzicht van de prestaties van Nederlandse universiteiten in bepaalde rankings en van de positie van Nederland in het algemeen. Dit gebeurt aan de hand van de vier wereldwijd meest gebruikte rankings:

•    de 'Academic Ranking of World Universities' (ARWU)

•    de 'Times Higher Education (THE) World Ranking en Reputation Ranking

•    de 'QS World University Rankings'

•    de 'Leiden Ranking'; impact en samenwerking

 

Positie Nederlandse universiteiten in internationale rankings

 

Gezien de maatschappelijke taak van Nederlandse universiteiten en de behoudende financiering van onderwijs en onderzoek, leveren de universiteiten een excellente prestatie.

Gezien de maatschappelijke taak van Nederlandse universiteiten en de behoudende financiering van onderwijs en onderzoek, leveren de universiteiten een excellente prestatie.

Nederlandse universiteiten behoren tot wereldtop

Nederlandse universiteiten behoren tot de beste twee procent van de wereld1.  Als land scoort Nederland om die reden ook goed in rankings.

Deze positionering is uitzonderlijk omdat de inrichting van het Nederlandse hoger onderwijs een aantal aspecten kent dat een hoge notering (top 50) belet. Hoog genoteerde universiteiten laten slechts de beste studenten in beperkte aantallen toe tot hun programma, en verzorgen veelal alleen onderwijs in de masterfase. Ook beschikken zij over omvangrijke financiële middelen. Ter illustratie: het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard University is ruim acht keer groter dan het budget van alle Nederlandse universiteiten samen.

Nederlandse universiteiten hebben een andere uitgangspositie dan de universiteiten in de absolute top. In tegenstelling tot veel universiteiten uit de top 50, zijn het publieke instellingen die allemaal dezelfde maatschappelijke opdracht uitvoeren en daarvoor op dezelfde gronden worden gefinancierd. Nederlandse universiteiten leiden grote aantallen studenten op, zowel in de bachelor- als de masterfase, en richten zich op een breed spectrum aan onderzoeksonderwerpen.

 

Vorige
Vorige

Universiteiten ontwikkelen landelijke catalogus LLO aanbod

Volgende
Volgende

CDHO publiceert handreiking aanvraag en beoordelingskader macrodoelmatigheid