Diensten Macrodoelmatigheid (onderzoek en ondersteuning)

NIDAP ondersteunt hogescholen en universiteiten bij een CDHO-aanvraag.

Op deze pagina vindt u informatie over:

De toegevoegde waarde van NIDAP

U kunt ons inschakelen voor het uitvoeren van onderzoek ter onderbouwing van de macrodoelmatigheid van een nieuwe opleiding. Maar ook voor het schrijven van de argumentatie richting de CDHO en het volledig verzorgen van de aanvraag.

Door onze uitgebreide ervaring zijn wij goed in staat in te schatten hoe de CDHO tegen de nieuwe opleiding zal aankijken, welke valkuilen er eventueel zijn en welke onderbouwing en daarmee onderzoek er echt nodig is. Wij adviseren u hierover in het offertetraject. De onderzoeksmethoden worden nauw afgestemd op de toetsingscriteria van de CDHO. In enkele gevallen adviseren wij het onderzoek gefaseerd uit te voeren en eerst een voorstudie te doen naar de ‘(CDHO-)haalbaarheid’ van de nieuwe opleiding.

NIDAP heeft veel kennis van het proces en kan daarom het interne proces begeleiden en adviseren over uw aanpak en planning. Zo kunnen wij ondersteunen bij het voldoen aan de nieuwe CDHO-regels die van kracht zijn per 15 juli 2023.

Maatwerk per opleiding

Wat er nodig is om de doelmatigheid aan te tonen verschilt per geval en is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: gaat het om een Master, Bachelor of AD opleiding? Voltijd of deeltijd? Hbo of Wo? Even belangrijk is de vraag of het om een brede opleiding gaat, of juist een specialistische. Over het algemeen gaat de CDHO bij wo-opleidingen uit van een breder arbeidsmarktperspectief dan bij hbo-opleidingen. Al deze factoren bepalen hoe de CDHO de opleiding in zal delen en wat het daaraan gekoppelde arbeidsmarktperspectief is..

U kunt NIDAP inschakelen voor (ondersteuning bij) het hele traject, kunt u ons ook inschakelen voor een beperkt aantal diensten, of alleen voor een advies.

Gesprekspartner

Onderdeel van onze werkwijze op het gebied van haalbaarheid en macrodoelmatigheid van nieuwe opleidingen is om in de vorm van regelmatige teams- of zoommeetings de voortgang en nieuwe inzichten door te spreken. Door ons al in een vroeg stadium bij het gehele project te betrekken (nog in de ontwikkelingsfase van de nieuwe opleiding), kunnen wij ook adviseren over opleidingsinhoudelijke zaken en ondersteunen bij het gehele macrodoelmatigheidsproces. Op basis van onderzoeksuitkomsten adviseren we regelmatig over het curriculum, door- en uitstroomprofielen en leeruitkomsten. Verder weten we op welke momenten in het proces contact moet worden gezocht met, bijvoorbeeld, andere aanbieders. Dat vergemakkelijkt niet alleen de macrodoelmatigheidstoets, maar versnelt ook het TNO-proces.

Onderzoeksdiensten NIDAP

Hieronder ziet u de onderzoeken en analyses die mogelijk noodzakelijk zijn voor het onderbouwen van de behoefte aan de opleiding (criterium a) en de ruimte (criterium b).

Alle verschillende onderzoeken worden altijd zo opgeleverd dat ze geschikt zijn om mee te sturen naar de CDHO. Voor ondersteunend onderzoek en ondersteunende analyses wil dat zeggen dat ze zijn ingericht om de argumentatie richting de CDHO te versterken. Literatuuronderzoek en de analyse van arbeidsmarktdata neemt de vorm aan van de argumentatie zelf, gericht aan de CDHO.

Analyse en interpretatie van arbeidsmarktdata (ROA, CBS, UWV)

Er is veel openbaar beschikbare arbeidsmarktbinformatie die de CDHO accepteert voor de onderbouwing van de arbeidsmarktbehoefte, zoals de ROA-prognoses met betrekking tot het verwachte aantal baanopeningen, CBS-data en informatie van het UVW. Deze stap vraagt geen grote tijdsinvestering, maar is wel noodzakelijk met het oog op uw onderbouwing naar de CDHO: de CDHO raadpleegt immers altijd de arbeidsmarktprognoses van ROA.

Veel van de beschikbare informatie is echter erg breed of algemeen en daarom niet toegespitst op uw nieuwe opleiding. Het kan daarom noodzakelijk zijn om de arbeidsmarktbehoefte aanvullend te onderbouwen door middel van werkgevers- of vacatureonderzoek.

Werkgeversonderzoek

Onderzoek onder werkgevers is de meest directe manier om de interesse in uw specifieke opleiding te peilen en is daarom vaak noodzakelijk in de onderbouwing richting de CDHO. Dit onderzoek richt zich zowel op het kwantificeren van de arbeidsmarktvraag als op gedetailleerde informatie die helpt bij het onderbouwen van de ‘kwalitatieve’ arbeidsmarktbehoefte.

Ook in het geval dat deze onderbouwing niet noodzakelijk is in het kader van de CDHO-toets, kiezen onderwijsinstellingen er toch vaak voor om dit onderzoek uit te voeren, met oog op het vergroten van de arbeidsmarktrelevantie van de nieuwe opleiding. NIDAP werkt veelal met (online) enquêtes, maar neemt ook regelmatig face-to-face interviews af waarin meer kan worden doorgevraagd.

Vacature-analyse

NIDAP heeft veel ervaring met het uitvoeren van vacature-peilingen die door de CDHO worden geaccepteerd. Een vacature-analyse geeft een fijnmazig beeld van de (behoefte aan) verschillende mogelijke uitstroomprofielen van de nieuwe opleiding. De door ons ontwikkelde unieke methode geeft extra mogelijkheden voor opleidingen waarvan de arbeidsmarktbehoefte door andere bronnen moeilijk is te kwantificeren, bijvoorbeeld opleidingen die inspelen op nieuwe disciplines, nieuwe vaardigheden of nieuwe beroepen.

Instroomonderzoek en vergelijking aanbod

In een aanvraag dient een aanvrager aan te tonen dat er nog ruimte is voor de nieuwe opleiding in het landelijke aanbod. Hiervoor kijkt de CDHO naar de (verwachte) instroom en naar de instroom in verwante opleidingen.

NIDAP ondersteunt bij het opstellen van een opleidingenvergelijking en het bijbehorende instroomoverzicht. Onderdeel van onze dienstverlening is een onderbouwing aan de CDHO welke opleidingen wel en niet als verwant dienen te worden beschouwd. Dit voorkomt een afwijkende interpretatie door de CDHO met mogelijk nadelige gevolgen voor uw aanvraag.

Literatuuronderzoek

Dit onderzoek bestaat uit het doornemen van beleidstukken, onderzoeken en publicaties waarmee de behoefte aan de opleiding wordt onderbouwd. Deze stap is noodzakelijk bij het aantonen van een maatschappelijke of wetenschappelijke behoefte aan de opleiding. Daarnaast kan dit onderzoek aanvullende argumenten opleveren voor het aantonen van de kwantitatieve en kwalitatieve arbeidsmarktvraag.

Argumentatie Opstellen

Wij kunnen de benodigde argumentatie in de CDHO-aanvraag geheel of gedeeltelijk voor u uitwerken. Deze dienst bestaat in feite uit het schrijven van een argumentatief stuk waarin wordt verwezen naar de onderbouwing (het uitgevoerde onderzoek en de verzamelde bronnen). Dit stuk kan in zijn geheel met uw CDHO-aanvraag worden meegestuurd.

Ook als u het onderzoek geheel of gedeeltelijk zélf ter hand neemt kunnen wij de argumentatie voor u opstellen en/of adviseren over de meest kansrijke insteek van de argumentatie richting de CDHO.

Advies en ondersteuning

NIDAP neemt u lopende de samenwerking aan de hand. Wij adviseren u zowel inhoudelijk (bijvoorbeeld over de insteek van de argumentatie in de aanvraag) als over het proces.

NIDAP onderscheidt zich door haar gedegen en pragmatische aanpak. NIDAP werkt graag in nauw overleg met haar opdrachtgevers waarin alle belangrijke keuzemomenten en vorderingen worden afgestemd. Dat afstemmen gebeurt vaak door een wekelijks overleg, waarin wij de opdrachtgever op de hoogste stellen van de voortgang en vice versa. Hierdoor kan er steeds tijdig worden bijgestuurd en weet de opdrachtgever welke kant het op gaat.

Final check

Heeft u alle stukken voor de aanvraag klaar? NIDAP zet de puntjes op de i door uw aanvraag te beoordelen op kans van slagen voordat die op de post gaat naar de CDHO. Wij nemen de aanvraag door, kijken daarbij scherp naar de bewijsvoering en beoordelen de betogen vanuit het perspectief van de CDHO. Een relatief kleine stap (in tijd en kosten) die u kan behoeden voor afwijzing en tijdsverlies.

Recente projecten

Recent verrichte opdrachten in het kader van doelmatigheid en haalbaarheid van nieuwe opleidingen.

Scientific masters

  • MSc Artificial Intelligence, (Haalbaarheidsonderzoek: enquêtes (B2C & B2B en vacatureanalyse: Aanvraag goedgekeurd)

  • Master Gezondheidswetenschappen, (ondersteuning bij bezwaar tegen besluit: ROA-analyse, opleidingenvergelijking en vacature-analyse: Aanvraag goedgekeurd)

  • MSc Data Science for Food & Health, (volledige aanvraag incl. ondersteunend onderzoek. Argumentatie van: Arbeidsmarktbehoefte, maatschappelijke & wetenschappelijke behoefte. Verder: werkgeversonderzoek + opleidingenvergelijking: Aanvraag goedgekeurd).

Professional masters

  • Professional Master Cybersafety, (ROA-analyse en vacatureanalyse. Mede op basis van vacatureanalyse goedgekeurd).

  • Professional master Integrale Bedrijfsvoering, (ondersteunende analyses bij CDHO-aanvraag bestaande uit ROA-analyse, vacature-analyse en opleidingenvergelijking: goedgekeurd)

  • Professional master Global Public Affairs, (ondersteunende analyses bestaande uit ROA-analyse en opleidingenvergelijking: niet goedgekeurd)

  • Professional Master Global & Inclusive Leadership, (voorstudie bestaande uit ROA-analyse, opleidingenvergelijking en vacatureanalyse: geadviseerd tot herontwerp).

Bachelors

  • BSc Blue Life Sciences, (haalbaarheidsonderzoek m.b.t. CDHO-aanvraag bestaande uit onderzoek naar ROA, maatschappelijke behoefte, wetenschappelijke behoefte, werkgeversonderzoek, studenten- en alumni-onderzoek en vacatureanalyse). Aanvraag in bewerking.

  • BSc Marine Sciences (volledige aanvraag incl. ondersteunend onderzoek. Argumentatie van: Arbeidsmarktbehoefte, maatschappelijke & wetenschappelijke behoefte. Verder: werkgeversonderzoek + opleidingenvergelijking + vacatureanalyse). In bewerking.

Associate degrees

  • Ad Service Specialist, (vacatureanalyses), haalbaarheid

  • Ad Social Work, (longitudinale vacatureanalyses (over periode van 5 jaar) twee verschillende richtingen. Beide onderzochte richtingen (Social Work langdurige zorg & Ervaringsdeskundige) (goedgekeurd)

  • Ad Pedagogisch Educatief professional (PEP), HAN (vacatureanalyse. Aanvraag goedgekeurd)

  • Ad Sociaal Werk in de Zorg, (vacatureanalyse. Aanvraag goedgekeurd)

Vraag informatie of een offerte aan:

Laat hier uw gegevens achter.