Tien belangrijkste vragen bij het volgen van een opleiding of cursus

NIDAP heeft aan 4000 professionals op hbo en wo niveau gevraagd welke vragen zij zichzelf weleens stellen met betrekking tot leren en werken. Professionals vragen zich af waarin zij verder kunnen ontwikkelen en welke opleiding (daartoe) bij hen past. Opleiders -zowel privaat als bekostigd- vervullen dus een belangrijke rol als opleidingsadviseur en loopbaanbegeleider.

Veel professionals hebben vragen over hun baankansen en wat een passende baan voor hen is. Dit geldt – zo blijkt uit de resultaten- vooral voor werkenden jonger dan 36 jaar. Daarnaast speelt voor hen vaker de financieringsvraag.

Commentaar

Het opleidingsaanbod en dus ook het advies van opleiders zou meer gericht moeten zijn op de mogelijkheden van omscholing via opleidingen. Er zijn tal van krapteberoepen met uitstekende vooruitzichten. Ook in een eventuele vertragende economie. In de ICT-sector is daar al meer sprake van zoals bij Make-it work (https://it-omscholing.nl/) van onder andere de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met werkgevers en andere hogescholen. Soortgelijke initiatieven zijn ook nodig bij andere schaarste-beroepen, bijvoorbeeld in de elektrotechniek of werktuigbouw, maar ook in de zorg(technologie). Prima ook voor bekostigde hogescholen om zich op te profileren.  

 

Vorige
Vorige

Macrodoelmatigheidsregels herzien: wat verandert er?

Volgende
Volgende

Positief effect STAP-opleidingssubsidie nog onduidelijk